pátek 10. prosince 2010

Jak změnit svět!



Doba je zlá. Kdo by si toho nevšiml? A koho už někdy nenapadlo změnit svět, udělat jej lepším?
Nejenom, že vidíme zločiny, nenávist a nespravedlnost ve světě a v okolí, ale i ve vztazích se svými nejbližšími a dokonce se svými bratry a sestrami v Kristu bychom toho chtěli mnoho změnit. Nebo bychom snad chtěli JE změnit? Chceš napravit svět? A co ty? Jsi "dokonalý"? 
Každý vztah, do kterého se dostaneme nám nastavuje zrcadlo nás samotných. Máš s někým konflikt? Možná je to proto, že máš vnitřní konflikt sám se sebou.
Ježíš nám řekl, abychom milovali druhé jako sami sebe. (Matouš 22:39)
Jak můžeme druhé milovat, když ani sami sebe nedokážeme přijmout takové jací jsme? A jediné správné vnímání sebe sama je skrze Boží zrak. Taková ochota přijmout pravdu o sobě znamená zahodit své sebestředné a pyšné představy a v pokoře uvěřit Boží lásce k nám. Správné vnímání sama sebe nikdy nevede k sebestřednosti, ale vzdává slávu Bohu, protože víš, kým jsi a kdo tě učinil.

Abych se vrátila k problému změny světa. Nevím, jak to chodí u ostatních lidí, ale díky Bohu mám víru v to, že zlo se nedá vymýtit zlem. Jedině dobrem. Možná někdo věří v zákon. Zákon, který by srovnal všechno a všechny do laťe. Ale jak víme, zákon pouze vede k poznání hříchu. Lidé stále budou chybovat, a zákon z nich hřích nevyžene.

Matouš 24:12
"...a protože se rozmůže nepravost, vychladne láska mnohých. Ale kdo vytrvá až do konce, bude zachráněn."

Tento verš je obrázkem dnešní doby. Nejenom, že vyprchává láska z lidských životů, ale tento jev způsobuje zatvrdnutí dalších lidksých srdcí.

1.Petr 1:22
"Když jste nyní přijali pravdu a tak očistili své duše k nepředstírané bratrské lásce, z upřímného srdce vytrvale se navzájem milujte."

V kontextu prvního verše, kde se říká, že kdo vytrvá do konce, bude zachráněn, se můžeme podívat na tento verš, kde jsme nabádání k tomu, abychom se vytrvale navzájem milovali. Bůh žádá toto. Abychom se navzájem vytrvale milovali. Nedovol, aby tvá láska vychladla.

Matouš 5:13
"Vy jste sůl země; jestliže však sůl pozbude chuti, čím bude osolena? K ničemu již není, než aby se vyhodila ven a lidé po ní šlapali. Vy jste světlo světa. Nemůže zůstat skryto město ležící na hoře. A když rozsvítí lampu, nestaví ji pod nádobu, ale na svícen; a svítí všem v domě. Tak ať svítí vaše světlo před lidmi, aby viděli vaše dobré skutky a vzdali slávu vašemu Otci v nebesích."

Pokud jsme solí země, tak nemůžeme čekat, že ji někdo bude solit za nás. Musíme plnit svůj úkol a udržovat si slanost tzn. lásku. Není ani nikdo a nic, kdo by nás mohl osolit. Pokud láska ve světě není, tak ji tam prostě nenajdeš. Jediný zdroj je sám Bůh. A proto, když jsme napojeni na Boha, udržujeme si svou slanost. A tak my jsme tím světlem pro svět, my sami musíme zažít lásku, abychom ji mohli dát a nebyli přemoženi zlem, ale dokázali přemáhat zlo dobrem.

1. list Janův 4:11
"Milovaní, jestliže Bůh nás tak miloval, i my se máme navzájem milovat. Boha nikdy nikdo neviděl, ale jestliže se milujeme navzájem, Bůh v nás zůstává a jeho láska  v nás dosáhla svého cíle."

Boha nikdy nikdo neviděl. Ale pokud zůstáváme v jeho lásce, on v nás zůstává. A tak lidé uvídí Boha. Uvídí ho skrze nás.
Takže ke změně světa je nejprve třeba, abychom srovnali sami sebe, změnili se. Nestarat se o druhé  a jejich chyby. Jedině jim prokazovat lásku.

Michael Jackson - Man in the Mirror
http://www.youtube.com/watch?v=P5vz6iwV38U

Pink - rozhovor s Oprah a píseň I don´t believe you
http://www.youtube.com/watch?v=lVpXT1vOXU8

1 komentář:

Dan řekl(a)...

Pravda pravdoucí. Dnes jsem si zrovna říkal, jak mi hrozně vyhovuje oko za oko a zub za zub. Je to nádherně spravedlivé. Jenže, jenže... však o tom píšeš.